Shops
Alle winkels


Tencel is de merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet en wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Tencel is zo milieuvriendelijk dat het het Europese Ecolabel heeft gekregen!

Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen. Die bomen worden verwerkt tot snippers die door middel van een chemische stof een vloeistof gaan vormen. Die vloeistof wordt vervolgens door een spinneret, dat is een soort douchekop, geperst, waardoor lange draden ontstaan. Die draden worden vezels en uiteindelijk worden die tot garen gesponnen en eventueel nog verder bewerkt met chemische stoffen om ze bijvoorbeeld zachter te maken. Uiteindelijk worden de garens verwerkt tot stof, wat zowel geweven als gebreid kan zijn.

Nu denk je misschien chemische stoffen, hoezo milieuvriendelijk?
Het goede nieuws van Tencel is dat de chemische producten die worden gebruikt, vrijwel volledig (tot wel 99,6%!) opnieuw worden gebruikt. De productie van het materiaal gebeurt namelijk via een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen blijvend gerecycled worden. Het komt dus niet bij het afval of in de natuur terecht. Voor een mooi en egaal uiterlijk dienen vezels altijd gebleekt te worden. Voor Tencel is een proces van volledig chloorvrij bleken ontwikkeld. Aan het unieke productieproces werd de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie.

Tencel voelt fantastisch aan omdat het soepel valt, zo zacht is als zijde, maar zo sterk als polyester. Het is niet plakkerig omdat het vocht makkelijk afvoert en voelt daardoor koel aan in de zomer, maar is ook warmer in de winter.
Een mooie eigenschap van Tencel is ook dat vocht zo goed in de vezel wordt opgenomen dat bacteriën zich niet thuis voelen in Tencel. Dat maakt het dus heel geschikt voor stoffen die je dicht op je huid draagt.
Zo houd je Tencel mooi

Je kunt Tencel wassen en drogen op dezelfde manier als katoen, dus niet te heet wassen, maar het liefst op handwas of maximaal 30-40 graden fijnwas
Droog het lekker aan de waslijn in plaats van in de droger
Tencel kreukt nauwelijks, maar wil je het toch strijken doe dit dan zonder stoom

​Voor meer informatie over Tencel™ kun je kijken op: https://www.lenzing.com/products/tencel-tm/

Je kunt artikelen in onze collectie gemaakt van Tencel herkennen aan de hangtags met dit logo:


Voeg toe aan startscherm

Om deze website aan je startscherm toe te voegen, klik op .